de onderneming in architectuur
home organisatie projecten contact

'Stadswerven' in het Energiehuis te Dordrecht
(i.s.m. Catja Edens)

De gemeente Dordrecht werkt aan de transformatie van een gebied bij het historische centrum dat voorheen bestemd was voor nutsbedrijven, scheepvaartactiviteiten en bedrijvigheid: de Stadswerven.
In het voorbereidingstraject werden vier toonaangevende stedenbouwkundige bureaus, DEGW, Xaveer de Geyter, De Architectengroep en Natalini Architetti, uitgenodigd om een studieplan te ontwikkelen. Deze plannen zijn tentoongesteld in de ketelruimte van het Energiehuis, een monumentale, voormalige energiecentrale midden in het plangebied.Een tentoonstellingsvloer (0,4m hoog) werkt als een passe-partout waarin de totale tentoonstelling van vier studieontwerpen, een historische fotoverzameling, naslagwerken, monitoren en verlichting is ondergebracht. De vloer koloniseert de enorme ruimte (720m2 en ca. 24m hoog) en introduceert tegelijkertijd een vanzelfsprekende routing. De gladde materialisering, helder blauwe kleur en organische vormentaal van de vloer vormen een intrigerend contrast met de industriŽle omgeving van het ketelhuis.

Het gebouw van het Energiehuis belichaamt het verleden, de tentoongestelde ontwerpen de toekomst en het venster in de fabriekshal biedt zicht op de Stadswerven in het heden. Voor diverse bijeenkomsten is een tribune geplaatst met uitzicht op dit venster zodat de sprekers in het decor van de huidige Stadswerven staan.

zie ook:
'Voorstellen' in het CBK te Amersfoort (2000)
'4554000 projecties in 575 uur' in Academiegalerie te Utrecht (1997)
O.A.P. tentoonstellingsinrichting (1994)

projectenoverzicht